A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад "Ліцей №1 смт Стрижавка Вінницького району Вінницької області"

Шкідливі наслідки гендерних стереотипів

Дата: 01.08.2023 23:23
Кількість переглядів: 28

Сучасне суспільство поступово доростає до розуміння: гендерні стереотипи несуть у собі шкоду, заважають реалізації у всіх сферах життя як жінкам, так і чоловікам.

"Хіба стать визначає, якою людина повинна бути й чим вона має займатись?" – ми б хотіли, аби це питання стало риторичним. Проте, на жаль, ще достатньо багато людей носять у собі гендерні стереотипи як спадок від батьків та радянського суспільства. Сьогодні спробуємо навести кілька аргументів щодо того, чому не варто нав'язувати гендерні стереотипи власним дітям.

❕Діти – це, як відомо, майбутнє. Якщо ми продовжимо поводитись з ними за тим же сценарієм, за яким виховували нас ( якщо він був негативним) – продовжимо будувати суспільство нещасних й нереалізованих людей.

❔Чим шкідливі гендерні стереотипи, які вони мають наслідки:

🔹️Комплекси, пов'язані із зовнішністю, через незбіг "реального" й нав'язаного "ідеального" ("Круті дівчата мають довгі красиві нігті й вузьку талію", "Дівчата мають гарно одягатися, бо ж вони дівчата", "Хлопці мають качатися, бо будуть "дрищами", "Хлопці не можуть робити манікюр - це не маскулінно").

🔹️Руйнівні переконання у неважливості докладання зусиль задля реалізації власних мрій ("Якщо я дівчина - навіщо мені навчатись? Головне - вдало вийти заміж", "Якщо я хлопець – я не маю права шукати себе, я маю влаштуватись на високооплачувану роботу й бути годувальником").

🔹️Внутрішні конфлікти як у чоловіків, так і у жінок через нав'язані сценарії поведінки "жінка-берегиня", "чоловік-опора сім'ї" тощо.

🔹️Страхи перед власною справжністю, власною індивідуальністю через неможливість проявити їх вповні.

❔Що ж робити, аби не піддавати власних дітей ґендерним стереотипам, щоб вони не мали цих негативних наслідків на собі?

🔹️"Хто мені це сказав?". Проаналізуйте, які були переконання у ваших батьків щодо вас. Згадайте ваше дитинство: з якими ґендерними стереотипами зіштовхувались ви?

🔹️"Коли я це роблю?". Спробуйте відслідковувати стереотипи, які ви транслюєте вашим дітям. Можете їх записати й порівняти з тими, що говорили вам ваші батьки.

🔹️"Що помічають вони?". Запитайте у найближчого оточення, ваших друзів – коли вони чують від вас ґендерні стереотипи, які найчастіше.

Тільки звільнившись від ґендерних стереотипів, ми зможемо дати нашим дітям право бути самими собою.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора