A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад "Ліцей №1 смт Стрижавка Вінницького району Вінницької області"

ЩО ПОЧИТАТИ? (добірка літератури для батьків)

Дата: 01.08.2023 23:21
Кількість переглядів: 22

 

1️⃣ «Відчепіться від дитини! Прості правила мудрих батьків», Марина Мелія

Настільна книга для мам та тат з народження до повноліття від доктора психологічних наук. Марина Мелія розбирає типові помилки батьків та дає рекомендації щодо вибудовування взаємин з дитиною. Книга настільки легко читається, що відірватися складно, багато в чому завдяки легкому та зрозумілому викладу без складних психологічних термінів. Крім теоретичної складової, є практичні рекомендації, наприклад, як відповідати на ту чи іншу фразу. Авторка торкнулася і неприємних моментів, таких як насильство над дітьми, підлітковий суїцид і шкідливі звички.

2️⃣ «Це почалося не з тебе», Марк Уоллін

Бувають моменти, коли нас цікавлять причини своєї поведінки. Чому ми поводимося так, а не інакше? Ця книга пропонує відповідь: можливо причиною є травматичний досвід нашого покоління. Автор допомагає проаналізувати свою сім'ю та виявити негативні програми та установки, які "прилипли" до нас і заважають жити. Одне усвідомлення цього та відділення чужого від свого вже є лікувальним, а, крім того, автор пропонує кілька технік для звільнення себе та формування нових позитивних сценаріїв.

3️⃣ «Школярі «"лінівої мами"», Анна Бикова

Анна Бикова вже протягом багатьох років допомагає батькам та дітям порозумітися. У цій книзі вона показує нам, що підхід до виховання має бути реалістичним. Перш ніж вимагати від дитини щось або засуджувати її, потрібно поставити кілька запитань. І насамперед їх слід поставити собі, а не дитині. Чи завжди ми робили все вчасно і були такими ж ідеальними, як вимагаємо від своїх дітей? Можливо, ситуації, що склалися, слід розглядати не дорослими очима, а з точки зору дітей.

4️⃣ «Портал у світ дитини. Психологічні казки для дітей і батьків», О. Хухлаєв, О. Хухлаєва

Розвиток дитини - складний процес, який вимагає уваги не тільки до фізичного розвитку, а й до внутрішнього. Як часто ви розмовляєте зі своєю дитиною про її переживання? Чи потрібно думати, як дитина, щоб зрозуміти своїх дітей? Ця книга трохи спрощує процес, бо говорить одночасно мовою дітей та їхніх батьків. Автори цієї книги вклали в неї весь свій батьківський досвід, і в результаті до неї увійшли десятки показових історій. Кожна з них ілюструє питання, які можуть турбувати дітей. Адже дорослим так часто буває незрозуміло, чого хочуть, чого прагнуть і чого бояться їхні діти.

5️⃣ «Не гарчіть на дитину! Як виховувати з любов'ю, навіть коли немає сил», Жанін Мік, Сандра Темл-Джеттер

А ви знали, що лаючи дитину, ви, насамперед, лаєте самі себе? Що весь спрямований на нього негатив - це, по суті, те, що ви хочете сказати самі собі, а ваша дитина просто підвернулась вам під руку? Ця книга корисна не тільки для корекції своїх виховних підходів, але й для самопізнання. Не лайте себе і свою внутрішню дитину. Виявіть терпіння, навчитеся шукати допомоги. Це допоможе залишатися спокійними батьками, брати паузу, щоб не зриватися на дитині та швидко відновлювати свій емоційний стан.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора